Hur vardagen ser ut för mig som kroniskt sjuk

Publicerat den Uppdaterat den


Hej gott folk, idag tänkte jag beskriva hur min vardag brukar se ut. För folk som redan har läst min blogg så vet ni redan att jag har Ulcerös Kolit, Fibromyalgi och har utretts för ADHD/ADD/Asbergers under drygt 7 månaders tid och är fortfarande inte diagnostiserad. Nog med det och mer om hur en dag ser ut för mig.

Dagen börjar oftast genom att jag blir väckt runt klockan 13:00 av ett telefonsamtal, ofta av läkare, familj och ibland av vänner. Det är inte ovanligt att mer otrevliga samtal kommer vid mitt uppvaknande. Sedan ligger jag oftast kvar i sängen, smått paralyserad av grava smärtor vilket gör att det kan ta lite tid för mig att komma upp. Ibland känns det som om jag håller på att svimma av smärtor, det är inte alltid samma typ av smärta och den sitter olika varje dag. Jag rullar mig ur sängen eller försöker att sänka smärtan genom en kort massering vid det svåraste drabbade området. Efter det så går jag alltid på toaletten, oftast inte så bekvämt det heller men det är inget främmande med tanke på min Ulcerös Kolit, trots att den är under relativt bra kontroll. Efter mitt toalett besök så rullar man på en fin deoderant, klär på sig så att man ser stilig och presentabel ut. Stoppar i mig 5-10mg Stesolid beroende på hur jag mår och sköljer ner det med kaffe eller en förberedd redbull för att få ut det i blodet snabbare, kaffe är att föredra men jag är oftast så seg och har enorma smärtor så det är inte sällan halva redbullen försvinner tillsammans med Stesoliden. Efter det så sparar jag halva redbullen och går ner för trapporna och ut ur porten och möter solen med en enorm huvudvärk. Plockar upp en cigarett och min zippotändare som jag värdesätter högt och sköter väl. Röker en eller två cigaretter beroende på hur jag känner mig och hur mysigt det är utomhus. När jag har vant mig vid ljuset i solen så tar jag av mig mina glasögon som fungerar som både solglasögon och vanliga glasögon och försöker få in lite dagsljus. Då var ”morgonen” avklarad.

Efter det så kollar jag alla mina läkartider inför morgon dagen och försöker planera och komma ihåg dom så gott jag kan. Får oftast sms påminnelser eller telefonsamtal från mina läkare för att påminna mig om tid och stund. Går upp för trapporna och in igen, ser till att katterna har rent, kallt och fräsht vatten samt fräsha skålar fyllda med mat. Klappar om dom små liven lite kort och sedan slår jag på datorn och efter så går jag till mina läkarmöten om jag har några, annars städar jag köket och väntar in sambons samtal då hon går på lunch. Fortsätter smärtorna och är extremt jobbigt så somnar jag tillslut av utmattning.

Har jag de vardagliga smärtorna så brukar det vara okej, då blir det kampen med magen istället. Då planerar jag, eller försöker så gott jag kan att äta och efter en timma gå ut en så lång promenad som magen tillåter, oftast äter jag dock efter promenaden då mat sätter igång kaggen oavsätt vad jag än äter. Det är inte sällan promenaderna misslyckas och att jag går hem efter bara några meter. Antingen det eller så fastnar jag framför datorn och spelar hela dagen, med undantag av mat då min sambo kommer hem ifrån jobbet och sedan fortsätter spelandet till sent. Klockan 01:00 så tar jag en 5mg Stesolid, spelar en timma och sedan går jag ner, röker, borstar tänderna och tar 15mg Stilnoct och lägger mig i sängen. Dettar en ny rutin som jag la in i mitt liv igår pga min otroligt kunniga vän som försöker hjälpa mig och hon är extremt kunnig och utbildad så det är ingen idé att mot argumentera, hon kan sina saker. Det var den vännen som hjälpte min bror efter hans självmordsförsök och min bror repar sig bra. Min gamla rutin var att spela till klockan 04:00 och ta mina Stesolid och Stilnoct samtidigt och fortfarande sitta uppe och spela tills ruset gör att jag inte kan fortsätta.

Varje gång jag går ut eller äter så röker jag ganska mycket, det är ett problem i sig och vill bli av med det men jag saknar diciplinen. Det finns viktigare saker att ta itu med ändå så som sömn och rutiner. Försöker varje dag att bryta mina dåliga vanor som hela min dag består av vilket gör det mer ansträngande.

Ibland så lagar jag mat tillsammans med min sambo då hon inte kommer hem allt för dent, det är en av de mysigaste stunderna jag har på min dag. Dom dagarna ser vi också på serier så som bigbang theory och two and a half men medans vi äter. Sen spelar jag alltid till sent på natten medans min sambo går och lägger sig runt 23:30, läser en halvtimma eller så och släcker lampan och sover.

Visst finns det mer i min vardag men jag hinner inte skriva allting just nu, måste iväg direkt till allmännapsykiatriska avdelningen då jag har ett möte med min kontaktperson där. Får skriva mer efter. Hoppas ni fick en liten inblick hur jag lever varje dag och hoppas att ni tyckte det var intressant. Kanske finns det någon likadan som kan relatera till hur det är. Hoppas ni alla mår bra:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s