Sigmoideoskopi

Publicerat den Uppdaterat den


Sigmoideoskopi gick bra, snabb och smärtfri då dom bara gick upp 25cm den här gången. Inflammationen sträcker sig ungefär 20 cm och den är relativt elak. Det negativa är att det inte går att sätta in kraftigare behandling nu som t.ex Humira, Remicade, kortison tabletter eller ens höja Imurel dosen pga uppkommande operation. Det positiva är att inflammationen inte har spridit sig sen förra skopin. Min läkare var svensk och väldigt bra den här gången, tyvärr blir han inte min ordinarie läkare eftersom han har för långa köer osv men jag kände att han kunde sin sak. Han lyssnade väldigt bra på mina åsikter och tankar, gav mig bra information om eventuella framtida behandlingar och vad för och nackdelarna kan vara med dom och så vidare. Jag kände att jag togs på allvar och att han verkligen ville hjälpa mig.

Det är synd att jag inte kan bli behandlad med mer än Prednisolon stolpiller, Asacol och Colifoam. Dom räcker lixom inte till något annat än att försöka förhindra att inflammationen sprider sig. Mer än så kan jag inte göra just nu men eventuellt två till tre veckor efter operationen så kanske det blir aktuellt med Remicade eller Humira sa han. Att vi inte kan vänta hela läkningstiden då det kan ta väldigt lång tid för någon som äter immun nedsättande mediciner att läka. Så jag kommer att bli tvungen att göra en eller två skopier efter operationen vilket jag absolut inte längtar efter. Lär inte vara någon höjdare direkt när man har ett stort hål där bak och sen åka kommunalt dit. Usch. Otur har man men det är inget mer med det. Psykiskt mår jag okej, har accepterat läget som det är. Jul, födelsedagen och nyår är inställt, det är bara så det får vara helt enkelt. Jag är iofs inte traditionell av mig, den ända traditionen jag har är att dricka bira och röka en fin cigarr på nyårsafton med en av mina bästa vänner och sambo. Dock röker hon inte men det är min tradition hehe.

I år blir det nog bara slappa, läsa böcker och försöka lyxa till maten så man får fira lite iaf. Vad har ni för planer och traditioner på jul och nyår? Har ni några roliga och mysiga egna traditioner? Ha det gött!

13 reaktioner till “Sigmoideoskopi

  Helena sade :
  11/24/2012 kl. 18:50

  Jag älskar julen! Äter dock bara ”snälla” saker på julbordet även i vanliga fall, så räknar med att kunna äta som vanligt i år. Kanske vara extra noga att ta bort fettet runt skinkan bara. Hoppas även på att kunna dricka julmust, min mage tycker inte om kolsyra längre.

  mittlivsomkronisktsjuk svarade:
  11/24/2012 kl. 23:49

  Okej, ja de flesta älskar julen:-) måste fråga, hur vet du vad du mår bra utav att äta? Jag verkar må lika dåligt oavsätt vad jag äter. Det känns som om inflammationen och så övervinner magen om du förstår vad jag menar. Märker du en stor skillnad eller är det en minimal förbättring i magen? Julmust är gott indeed men föredrar glögg, vin och öl framför allt annat. Vatten är super gott också:-) brukar te hjälpa din mage något? Vad har du för matvanor? Någon speciell maträtt du kan rekommendera Helena? Kram påre tack för dina svar

  Helena sade :
  11/25/2012 kl. 13:40

  Jag tycker inte om te, så det blir mycket vatten till maten här just nu. Fast vi har väldigt gott vatten så det stör mig inte.
  Jag får dålig mage av fet och stark mat, särskilt av fet mat. Och laktos just nu. Så lite anpassning så kan jag äta rätt som vanligt, fast vi äter nog mer ris än vanligt just nu här hemma 🙂
  Kan inte dricka alkohol pga magen, men har sällan varit nåt fan av glögg och annat ändå så ingen förlust för mig.

  mittlivsomkronisktsjuk svarade:
  11/25/2012 kl. 18:55

  Okej ja ris blir det mycket av för min del också, äter du nå pasta? Vad brukar du ha till riset? Själv känns det som om jag äter samma mat varje dag, ris och stekt kyckling typ. Lite tråkigt då jag älskar väldigt många olika typer av mat. Är mat fanatiker hehe.

  Helena sade :
  11/25/2012 kl. 23:22

  Ris och kyckling känns det som rätt mycket här med.
  Pasta går bra det med, likaså potatis, ja alla basvaror till måltider.
  Stekt kött är lite sämre, men går.
  Gillar fisk, så brukar antingen ta rödspätta (då blir det stekt) eller laxfilé och slänga in i ugnen med lite citronpeppar på.
  Lasagne går också bra, om vi anpassar så det inte blir så fett.

  mittlivsomkronisktsjuk svarade:
  11/26/2012 kl. 10:47

  Okej ja det låter som om våran kost ligger kring samma ingridienser, bara synd att jag inte märker någon skillnad. Har ätit så i typ 2 års tid nu och alltid trott att jag äter fel saker för min mage trots att jag efter en kurs på Ersta fick information om att det är bra för magen osv med kyckling och ris t.ex så mår jag ändå knas i magen. Äter magert också, väger ungefär 80kg nu och är 177 lång så jag ligger väl okej viktmessigt. Kanske är så att min tarm inflammation aldrig var utläkt som min förr förrförra läkare sa att den var. Min läkare som jag träffade för gismoskopin trodde att den inte var utläkt någonsin trots att min gamla sa det. Kanske ligger något i det och inte i min kost. Knas det där. Skulle dock vara gott med mer varierad mat, är svårt tycker jag att äta varierat när man vill undvika så många produkter.

  hur är det annars med dig och din mage? Vad planerar du inför jul och nyår? Familj och vänner antar jag? vad hade du för dig i helgen? Något trevligt som gjorts? Hoppas du mår bra och har det bra. Kram påre och tack för dina svar

  Helena sade :
  11/27/2012 kl. 18:10

  I jul ska vi till mina föräldrar och bara äta gott och umgås. Nyår blir vi hemma, bor i en liten by och ena hunden är skotträdd så det är bättre för henne att vi är hemma än hos mina föräldrar som bor i en större stad.
  Det blir väl nån god middag och sen film i väntan på tolvslaget antar jag.
  Helgen och de senaste dagarna har varit rätt skrutt, har inte orkat nånting…
  Kram

  mittlivsomkronisktsjuk svarade:
  11/28/2012 kl. 12:36

  Låter som en bra jul som kommer, själv är jag ingen familje människa men det har sina anledningar tyvärr. Visst älskar jag dom men dom är bäst i små doser hehe. Nyår blir likadant för mig, hemma med en av mina bästa kompisar och min sambo, en god middag, några kalla bira och några drinkar och en fin cigarr till det om nu operationen tillåter. Annars blir jag lite besviken hehe, den ända traditionen jag har. Älskar smått umgänge, en god vän och min älskade sambo räcker gott och väl. Dom accepterar ju min sjukdomsbild och anpassar sig utan att få mig att känna mig helt värdelös och tråkig. Det är dom bästa stunderna som finns så nyår längtar jag till. En ny start efter operation och starka mediciner. Har varit ett riktigt skräp år. Nästa år ska bli bättre hoppas jag:-)

  jag hoppas att du mår så bra du kan och att du får en bra dag. Ska sätta mig på den vita kungatronen nu haha.. Toalettfaenskap. Kram påre

  mittlivsomkronisktsjuk svarade:
  12/08/2012 kl. 08:37

  Hur är det med dig Helena? Hoppas allt är bra med dig.

  Helena sade :
  12/08/2012 kl. 12:10

  Mår hyffsat. Är rätt trött då igår egentligen var en ledig dag, men var iväg med jobbet och babblade, spelade spel, åt julbord och bara umgicks. Verkligen värt det, att kunna träffas utanför jobbet. Det var så trevligt och våra respektive fick också vara med.
  Ska få börja med Remicade innan jul, så hoppas på bra effekt där.

  Tack för att du tänker på mig!
  Kram

  eburstrom sade :
  12/09/2012 kl. 11:50

  Jag tycker det är så himla skönt att få träffa en läkare som kan sin sak, tråkigt att du ej kan få honom men bra att du fått träffa honom och hört hans åsikter.

  Ibland känns det som att ens ordinare läkare glömmer att berätta om alla möjligheter som finns inom vården. och då är det skönt att få tips från andra läkare.

  mittlivsomkronisktsjuk svarade:
  12/13/2012 kl. 22:00

  Låter jätte härligt med julbord och mys. Skönt att kunna göra sånt med kollegor, bygga en relation utanför jobbet så att man kan trivas ytterligare med varandra på jobbet. Skönt att du ska få börja med remicade, hoppas att det kommer att hjälpa dig. Ska själv börja med antingen remicade eller humira snart, vet dock inte när. Måste röntga lungorna först sen får vi väl se. Ska till Ersta den 20de så får se vad som händer då. Själv vill jag nog prova humira, verkar snabbare och bekvämare men vad vet jag. Hur som helst så får vi se, repar mig fortfarande efter operationen så får fortsätta att ta det lilla lugna.

  klart att jag tänker på dig, tänker på alla på dessa bloggar ofta. Ni är goa människor som har gett mig ett enormt stöd:-) ni håller mig ju på banan! Kram påre, ska sova lite nu, håller på att bli sjuk. Sov 14 timmar idag men det verkar som om det inte räckte, kroppen kräver mer vila så då får det bli så. Kram

  Helena sade :
  12/28/2012 kl. 22:05

  Hoppas du haft en bra jul trots allt. Remicade fungerade jättebra för mig de första dagarna, nu har effekten börjat avta igen och det är 1½ vecka tills nästa behandling…
  God fortsättning och gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s